Anasayfa Teklif Al E-mail
ANASAYFA     HAKKIMIZDA     UZMANLARIMIZ     HİZMETLER     MEVZUAT     İLETİŞİM
      Gündem Detay


Hava ve Denizde Çalışana Güvenlik Yok!


Soma faciası sonrasında, iş güvenliği kurallarının daha da sıkılaştırılması ve taşeronlaşmanın engellenmesi amacıyla daha da genişletilen torba yasada, tam tersi uygulamalar gündeme geliyor. En vahim düzenleme ise havayolu ve denizyolu taşımacılığının İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı dışına çıkartılması.


Torba yasaya 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu değişiklikleri de girdi. yapılan değişikliklerin birçoğu ise çalışanların iş güvenliğini yasal korumadan çıkartıyor. Bunlardan en dikkat çekeni havayolu ve deniz yolu taşımacılığıyla ilgili.


2'NCİ MADDEYE EK YAPTILAR


20 Haziran 2012'de değiştirilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 2'nci maddesi iş güvenliği ve sağlığı kapsamında olmayan durumları tanımlıyor. Buna göre şu faaliyetler iş güvenliği ve sağlığı kapsamı dışında tutuluyor: "Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri. Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri. Ev hizmetleri. Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar ile hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan işyurdu, eğitim , güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri."
İşte komisyonda hükümet bu maddeye şu fıkranın da eklenmesi için önerge verdiler ve bu önerge kabul edildi. “Uluslararası denizyolu ve havayolu taşımacılığı yapan araçların seyrüsefer halleri.”


Yani havayolu ve denizyolu çalışanları artık iş güvenliği ve sağlığı kapsamında değil. Bu değişikliğin gerekçesi ise "yerli firmaların uluslararası rekabette geri kalmaması" olarak belirtiliyor.


UZMANLARDAN BÜYÜK TEPKİ


Uzmanlar bu değişikliğe tepki gösterdi. İş Güvenliği Uzmanı Derneği Başkanı Latif İşçen, yapılan değişikliği şöyle yorumladı: "Bu yapılmış çok büyük bir hatadır. Buralarda çalışan insanın yaşama ve güvenlik hakkının elinden alınması olabilir mi? Yasa herkese göre uygulanması gerekir. Böyle bir durum aynı zamanda ayrımcılıktır. Kesinlikle bu düzenlemenin iptal edilmesi gerekir. Gerekçesi tamamen saçma. İş sağlığı ve güvenliğinin rekabetle ne ilgisi var. Dünyada bu işin kuralları bellidir. ani bu işin fıtratında bu yok. Bu Soma yasası filan değil. Maddelerine baktığınızda yasa tasarısının tamamen eski mahkeme kararlarına yönelik yapılan düzenlemeler bunlar. Soma'ya yönelik sadece işçi ailelerine yönelik bazı özel düzenlemeler var. Bu da yanlıştır. Zonguldak ve Şırnak'taki madenciler başka mı? Kazayı önlemeye yönelik veya bunun yaptırımını ağırlaştıran tek bir madde yok tasarıda. Böyle bir şey olabilir mi?"




   
Gündem Arşivi
Anasayfa | Hakkımızda | Uzmanlarımız | Hizmetler | Mevzuatlar | Tehlike Grupları | Referanslar | Teklif Al | İletişim Copyright © 2013 everestsafety.com
Yer Sağlayıcı Belge No : 1669