6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre; Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri(OSGB) bir veya birden fazla işyerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden yetki belgesi almış olan lisanslı kuruluşlardır. Büyük ölçekli tesis veya ortak kullanım alanlarının içerisinde veya İşletmeler dışında gerekli donanım, ekipman, tesis ve sertifikalı personele sahip olan bu birimler ülkemizde giderek iş sağlığı ve güvenliği alanında tek yetkili merci olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işletme ve sektör ayrımı olmaksızın, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri izlenebilir, sürekliliğe sahip ve tüm uygulamalarıyla kapsamlı olarak ele alınması zorunluluğuna bürünmüştür. Bu durumda işverenler; iş güvenliği profesyonelleri (iş güvenliği uzmanı,işyeri hekimi ve sağlık personeli) nin istihdamından, çalışanların sağlık gözetimine, makine kontrol ve muayenelerinden,çalışan eğitimlerine, kaza önleme politikalarından, acil durum planlamalarına ve ayrıntılı risk değerlendirmelerine kadar birçok konuda ele alınacak uygulamalarla tespit edilecek önemli hususların Çalışma Bakanlığı’na bildirim zorunluluğu getirilmiş ve belirlenen uygunsuzlukların giderilmemesi durumunda iş müfettişlerince yapılan denetimlerde ağır para cezaları belirlenmiştir.
İlgili Kanunun 6. Maddesine göre işverenin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirleri kendi personeli ve imkânlarıyla sağlayamadığı durumlarda bu hizmetlerin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebileceği ifade edilmektedir.