Anasayfa Teklif Al E-mail
ANASAYFA     HAKKIMIZDA     UZMANLARIMIZ     HİZMETLER     MEVZUAT     İLETİŞİM
      Gündem Detay


İş Kazası Gizlendi Rapor Alanlar İşten Atıld


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’e İmbat Madencilik çalışanlarından gelen bir mektup, işçilerin zor çalışma koşullarını gözler önüne serdi.


‘Tatilde çalıştırıldılar’
CHP’li Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “5 bin 200’e yakın madencinin çalıştığı İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de şartların ağırlığı ve güvenliğinin olmadığı yönünde iddialar sıkça gündeme gelmekte. Eynez ocağına yakın bir alandaki İmbat Madencilikte işçilere üretimi artırmaları için yapılan baskıların 13 Mayıs faciası nedeniyle bir süreliğine durduğu ancak şimdilerde yeniden bu baskının arttığı kamuoyuna yansımıştır. 13 Mayıs Eynez faciasının ardından da İmbat maden ocağında bir iş kazası meydana gelmiş, kazada bir işçi yaralanmış, kaza yetkililer tarafından gizlenmeye çalışılmıştır” dedi.


Özel, şunları kaydetti: “İmbat A.Ş.’de daha fazla üretim için, işçilerin hastalıkları nedeniyle aldıkları raporlar yüzünden işten atıldığı, rapor alırlarsa işten atılma korkusu ile işçilerin iş kazalarından sonra dahi doktordan rapor istemediği, işçilerin tatillerde çalıştırıldığı ve bu sürelerde sigortalarının yer üstü olarak yatırıldığı gibi çok sayıda iddia bulunmaktadır. İşçilerin birikmiş izinlerinin şirkete satılmaya teşvik edildiği, bu izinler karşılığında işçilere prim verildiği, işe gelmeyene prim cezası, izin vermeme gibi cezalar uygulandığı, işçilerin dayıbaşları tarafından yapamayacakları işlere zorlandığı, yapamadıkları takdirde de yevmiyelerinde kesintiye gidildiği iddiaları bulunmaktadır.”


Özel’in soru önergesindeki sorulardan bazıları şöyle:
- İmbat A.Ş.’de işçilere yapılan baskılarla ilgili bakanlığınıza herhangi bir şikâyet dilekçesi gelmiş midir?
- Sigortalarda yapılan ‘yeraltı’ ve ‘yerüstü’ prim uygulaması incelenmiş midir?




   
Gündem Arşivi
Anasayfa | Hakkımızda | Uzmanlarımız | Hizmetler | Mevzuatlar | Tehlike Grupları | Referanslar | Teklif Al | İletişim Copyright © 2013 everestsafety.com
Yer Sağlayıcı Belge No : 1669